loading

Aktualno

Zeleni modovi prijevoza kao snažan doprinos očuvanju okoliša
21.06.2023.

Zeleni modovi prijevoza kao snažan doprinos očuvanju okoliša

U cilju ostvarivanja zelenijih gradova poticanjem korištenja alternativnih, jeftinijih i zdravijih oblika prijevoza, dana 19. lipnja Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Youth worker na Erasmus+ projektu „Kreni na zeleno…“ održao je Online edukaciju o zelenim modovima prijevoza. Kroz edukaciju „Kreći se zeleno“ naglasio je kako su glavni nedostaci današnjih klasičnih dizelskih i benzinskih motora emisije štetnih tvari, posebno stvaranje ugljičnog otiska te potrošnja već osiromašenih neobnovljivih izvora energenata. Alternativna goriva uključuju biogorivo, vodik i električnu energiju. Također, potencijalno električna energija zamjenjuje naftu kao pokretačka sirovina u prijevoznim sredstvima.

Predstavio je i Novi okvir EU-a za gradsku mobilnost Europske komisije koji za cilj ima stvaranje podrške prelasku na čistiju, zeleniju i pametniju mobilnost – inkluzivnu mobilnost, u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana.

Putem edukacije mlade osobe s invaliditetom i YW potaknuti su na korištenje zelenih modova prijevoza kao što su bicikl, električni romobil, javni prijevoz i pješačenje te da postanu zagovarači korištenja oblika prijevoza koji pridonose ne samo zaštiti okoliša, već i osobnom i općem zdravlju  zbog smanjenja štetnih tvari u okolišu.

Mobilnost
Erasmus
EU
SOIH
NOOIS
POSI
HSGN
Ova web stranica je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija