loading

Aktualno

PREDSTAVLJENI IMPRESIVNI REZULTATI ERASMUS+ PROJEKTA “KRENI NA ZELENO…”
18.12.2023.

PREDSTAVLJENI IMPRESIVNI REZULTATI ERASMUS+ PROJEKTA “KRENI NA ZELENO…”

Završetak Erasmus+ projekta “Kreni na zeleno…” (2022-3-HR01-KA210-YOU-000101382) obilježen je online Završnom konferencijom održanom dana 15. prosinca, a koja je okupila 80 sudionika.

Riječ je o projektu koji je posvećen aktivizmu mladih s invaliditetom i Youth Workera u promicanju svijesti o važnosti brige o okolišu, posebice poticanju zelenog poslovanja udruga osoba s invaliditetom.

Uvodnom riječi prisutnima se obratila Kristina Peruničić, voditeljica projekta istaknuvši kako Konferencija predstavlja završetak zajedničkog formalnog puta kroz projekt, ali i početak provedbe Projektom motiviranih aktivnosti za doprinos jačanju svijesti o važnosti održivosti među udrugama osoba s invaliditetom.

Provela je prisutne kroz veliku paletu impresivnih projektnih aktivnosti, ističući postignute rezultate i ostvarene uspjehe na putu do ostvarivanja zadanih ciljeva Projekta.

Kako bi podijelili svoje iskustvo sudjelovanja u projektnim aktivnostima, dirljivim riječima prisutnima su se obratili mladi s invaliditetom i predstavnici partnerskih organizacija na Projektu: Jelena Milićević, mlada osoba s invaliditetom iz Srbije, Vjeko Mutavčić, mlada osoba s invaliditetom iz Hrvatske. Tea Domin, YW i tajnica HSGN, Darijo Jurišić, YW i zamjenika POSI, Ivanka Jovanović, YW i izvršna direktorica NOOIS, Marica Mirić, YW i predsjednica SOIH-a.

Sudionici Projekta istaknuli su kako su ih nova poznanstva ostvarena u okviru ovog Projekta, ali i produbljena stara poznanstva, zaista obogatila, a stečena iskustva i naučene lekcije inspirirali za daljnje napore u očuvanju okoliša i promicanju inkluzivnog djelovanja u zajednicama.

U okviru projekta, putem važne međunarodne suradnje mladih s invaliditetom i Youth Workera iz Hrvatske i Srbije, razvijeni su inovativni alati za zeleno zagovaračko djelovanje Youth Workera i mladih s invaliditetom – „Priručnik za zeleno djelovanje udruga osoba s invaliditetom“ i videospot „Kreni na zeleno…“ koji su predstavljeni na Konferenciji.

Priručnik je  osmišljen upravo kako bi pomogao organizacijama civilnog društva da prihvate održive prakse na radnom mjestu. S koncentriranjem na smanjenje ugljičnog otiska, očuvanje resursa i promicanje zdravijeg radnog mjesta Priručnik nudi vrijedne uvide i djelotvorne korake za transformaciju tradicionalnih ureda u zelene, održive radne prostore.

Videospot „Kreni na zeleno…“ putem vizualnih poruka naglašava važnost aktivnog sudjelovanja u brizi za okoliš te poziva sve subjekte da primijene navedene alate u svakodnevnom radu. Videospot, kroz atraktivne vizuale i snažne poruke, ističe važnost ekološki osviještenog poslovanja udruga osoba s invaliditetom.

Nedvojbeno je kako su kroz kontinuiran rad postignuti značajni rezultat, a među njima se posebno ističe izgrađeni most suradnje na zelenom djelovanju, koji će se nastaviti graditi. Istaknuto je kako će se djelovanje u tom smjeru nastaviti s fokusom na edukaciji udruga o primjeni Priručnika, ali  i suradnji na pitanjima koja se tiču jačanja položaja osoba s invaliditetom u društvu.

Iako završna, Konferencija predstavlja početak novih suradnji i inicijativa za održivu budućnost.

Mobilnost
Erasmus
EU
SOIH
NOOIS
POSI
HSGN
Ova web stranica je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija