loading

Aktualno

U okviru Erasmus+ projekta provedeno prvo Transnacionalno učenje „Zagovaramo zeleno“
03.07.2023.

U okviru Erasmus+ projekta provedeno prvo Transnacionalno učenje „Zagovaramo zeleno“

Nakon brojnih aktivnosti Erasmus+ projekt Kreni na zeleno… provedenih online, osam stručnjaka koji rade s mladima s invaliditetom (Youth worker-i)  i sedam mladih s invaliditetom iz Hrvatske sudjelovali su na prvom Transnacionalnom učenju Zagovaramo zeleno“ u Beogradu, održanom dana 26. i 27. lipnja. Uz njih sudjelovale su dvije Youth worker-ice iz Srbije i sedam mladih koji su imali priliku za bolje međusobno upoznavanje kroz neposrednu komunikaciju i razmjenu znanja i vještina.

Transnacionalno učenje „Zagovaramo zeleno“ započelo je dana 26. lipnja međusobnim upoznavanjem sudionika kroz kratko predstavljanje. Ivanka Jovanović, youth worker-ica i izvršna direktorica NOOIS-a pozdravila je sve prisutne i zaželjela im dobrodošlicu. Istaknula je značaj transnacionalne aktivnosti usmjerene na poticanje osobnog razvoja kako onih koji rade s mladima, tako i mladih s invaliditetom kao budućih zagovarača u području očuvanja okoliša.

Potom je Tina Dragičević, youth worker-ica i voditeljica Akademije mladih lidera s invaliditetom koja djeluje u okviru NOOIS-a predstavila rad Akademije istaknuvši kako je ideja za njezino osnivanja potekla iz zapažanja o nedostatku educiranih i motiviranih mladih s invaliditetom, a s ciljem njihove mobilizacije, motivacije i jačanja kapaciteta za uključivanje u pokret osoba s invaliditetom Srbije, kao i kontinuirano i dugoročno učenje uz praksu. Posebno je istaknula Ljetnu školu koja se svake godine provodi uz financijsku potporu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u cilju međusobnog upoznavanja i povezivanja članova Akademije te uključivanja novih, kroz edukativne sadržaje iz područja ljudskih prava osoba s invaliditetom, jednakosti, nediskriminacije, Konvencije UN o pravima s invaliditetom i sl.

Mladi s invaliditetom predstavili su Kampanju "Srbija bez barijera", koju NOOIS provodi u suradnji s Ministarstvom za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja - Sеktorom za zaštitu osoba sa invaliditеtom, a koja obuhvaća aktivnosti kao što su postavljanjе rampi na objеktima javnе namjеnе, rеkonstrukcije i oprеmanja objеkata za osobе s invaliditеtom, obiljеžavanjе značajnih datuma za pokrеt osoba s invaliditetom i drugo.

Mladi s invaliditetom iz Srbije predstavili su svoj aktivizam tijekom Europske godine mladih, a koji se odnosio na pokretanje inicijative za prilagodbu kupališta za osobe s invaliditetom u Leskovcu, radionice kreativnog pisanja za mlade s invaliditetom te pružanje Peer podrške koja je uvelike doprinijela zaštiti mentalnog zdravlja mladih koji su se tek suočili s invaliditetom.

Mladima iz Hrvatske i Srbije Transnacionalno učenje pružilo je jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava u korištenju asistivne tehnologije pa se tako raspravljalo o Exopulse Mollii odijelu koje jednim pritiskom gumba daje moć kontroliranja simptoma spastičnosti – stanja obično uzrokovane cerebralnom paralizom (CP), multiplom sklerozom (MS) i drugim neurološkim stanjima. Predstavljena je i inovativna platforma Slavica koja olakšava komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama, omogućavajući prevođenje na znakovni jezik na daljinu. Također su mladi izmijenili iskustva u korištenju suvremenih računalnih tehnologija, komunikatora si sl.

Razmjena iskustava nastavljena je kroz neformalno druženje uz zajedničku večeru.

Na drugom danu Transnacionalnog učenja uz youth worker-e i mlade s invaliditetom također su sudjelovali i predstavnici saveza članica NOOIS te predstavnici ureda Republičkog ombudsmana kao nacionalnog mehanizma za praćenje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom Republike Srbije. Susret je započeo uvodnim obraćanjem Ivanke Jovanović, izvršne direktorice NOOIS-a, Marice Mirić, predsjednice SOIH-a i Tatjane Stojšić Petković, predsjednice NOOIS-a koje su istaknule važnost suradnje na projektu s obzirom na činjenicu da se održivi razvoj i očuvanje okoliša suočavaju s globalnim izazovima poput klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, onečišćenja zraka i vode i sl., a zajednički pristup i razmjena znanja, resursa i najboljih praksi osigurava da se donose strategije i politike koje će očuvati prirodne resurse i osigurati životnu sredinu u kojoj će buduće generacije moći živjeti zdravo i kvalitetno. Istaknule su značaj saveza i udruga osoba s invaliditetom u očuvanju okoliša kao i potrebu razvoja svijesti o tom pitanju.

Kristina Peruničić, youth worker-ica i socijalna radnica SOIH-a, predstavila je ključne aktivnosti projekta Kreni na zeleno…, ciljanu skupinu, ciljeve, očekivane, ali i do sada ostvarene rezultate. Istaknula je kako snaga za postizanje promjena „leži“ upravo u respektabilnom broju organizacija koje projekt povezuje kroz članstvo dviju nacionalnih organizacija osoba s invaliditetom te kako svi zajedno promjenama u brizi o okolišu možemo dati doprinos za budućnost našeg planeta.

Darijo Jurišić, youth worker i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavio je rad i organizaciju Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom te dao prikaz stanja u Hrvatskoj u pogledu prava osoba s invaliditetom. Naglašeni su impozantni rezultati ostvareni u suradnji s pokretom osoba s invaliditetom od osnivanja Ureda 2008. godine do danas, ali i izazovi na rješavanju kojih se i dalje neumorno djeluje. Također je naglasio i značaj međusobne suradnje.

Ispred Ureda Republičkog ombudsmana kao nacionalnog mehanizma za praćenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Republike Srbije na događaju su sudjelovali Slobodan Tomić, zamjenik omdusmana i suradnica Bojana Peruničić. Slobodan Tomić prikazao je rad Ureda i dao cjelovit pregled njegova djelovanja na unapređenju položaja osoba s invaliditetom u Srbiji. Pritom je izdvojio nedovoljnu pristupačnost objekata javne namjene, nedovoljnu razvijenost usluga podrške u zajednici kao i izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom zapošljavanja.

U vrlo sadržajnoj raspravi koja je uslijedila sudionici su iznijeli svoja zapažanja o sličnostima i razlikama u pogledu prava osoba s invaliditetom u dvije zemlje koje su na svojevrstan način isprepletene zajedničkom poviješću i naslijeđem. , a kao zaključak usvojeno je stajalište kako je upravo vrijeme za jačanje suradnje u ostvarivanju zajedničke vizije jačanja položaja osoba s invaliditetom u društvu.  Iz togu su razloga predstavnici pokreta osoba s invaliditetom Hrvatske i Srbije odlučili održavati godišnje sastanke, kako zajedničke tako i pojedinačne saveza prema vrsti invaliditeta.

 

PROGRAM

Mobilnost
Erasmus
EU
SOIH
NOOIS
POSI
HSGN
Ova web stranica je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija